W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] nie byłby taki klarowny. 15 g EAA to całkiem spora ilość, z kolei 15 g białka serwatkowego to zdecydowanie za mało, nawet dla osób ważących 70-75 kg. I faktycznie, w innych badaniach synteza białek mięśniowych po podaniu 40 g zbilansowanych aminokwasów (18 g niezbędnych aminokwasów + 22 g pozostałych aminokwasów) była wyższa, niż po podaniu 18 g [...]
[...] je osobie, która nie czytała internetowych plotek, odczucia, subiektywne postrzeganie, obserwacje byłyby zupełnie inne! A jak sprawdzają się poszczególne typy protein w badaniach naukowych? Sprawdźmy! Na czym polegało badanie? Dziesięciu dobrze wyszkolonych piłkarzy ukończyło dwie sesje treningu szybkościowo-wytrzymałościowego w ciągu trzech [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Sen ma kluczowe znaczenie dla życia. W badaniach laboratoryjnych szczury pozbawione snu nie mogą pozostać przy życiu dłużej niż miesiąc. Na ludzi także brak snu wpływa destrukcyjnie. Osoby cierpiące na chorobę zwaną śmiertelną bezsennością umierają w ciągu 18 miesięcy, ponieważ nie mogą w pełni czerpać korzyści, związanych ze snem. Na "szczęście" [...]
[...] głodu. Na chwilę obecną naukowcy twierdzą, iż osoby regularnie nadużywające kofeiny nie odczują jej działania w zakresie zwiększania metabolizmu spoczynkowego. Jednak badania przynoszą sprzeczne rezultaty. W niektórych kofeina wywoływała efekty nawet u osób, które regularnie, w umiarkowany sposób korzystały np. z kawy. W lutym 2018 r. roku [...]
[...] Jednak mało tego, wysiłek beztlenowy ma to do siebie, że nawet po zakończonym treningu skutecznie utrzymuje przyspieszony metabolizm nawet do 2h, a jak wykazują niektóre badania, nawet i do 15 godzin po zakończonym wysiłku. Najskuteczniejszy trening oparty jest na wykonywaniu ćwiczeń złożonych, wielostawowych, najlepiej angażujących całe [...]
Rozciąganie to nic innego, jak mechaniczna forma wydłużenia mięśni, poprzez zastosowanie odpowiednich technik treningowych. Zabieg ten ma na celu wywołanie uczucia rozluźnienia, poprawienie zakresu ruchomości stawów. Wyobraź sobie, że są pewne dowody na to, że rozciąganie może przyczynić się do wsparcia budowy mięśni. Brzmi dość dziwnie, prawda? [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
[...] ilości białka znacznie ułatwia trzymanie dowolnej diety odchudzającej - czy to wysokowęglowodanowej, niskowęglowodanowej czy też pośredniej, strategi żywieniowej. Link do badania naukowego: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14710168 Według powyższych badań spożycie białka na poziomie 30% dostarczanych kalorii może być optymalne dla utraty [...]
[...] wyraźnie spadło stężenie transportera LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), [...]
[...] sobie na pytanie, jaki procent społeczeństwa regularnie uprawia sport, a jaka część naszej populacji spędza wolny czas na kanapie, oglądając seriale i reklamy? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Isabelle Aeberli i in. Low to moderate sugar-sweetened beverage consumption impairs glucose and lipid metabolism and promotes inflammation in [...]
[...] pogorszeniem stanu skóry, trudnościami w utracie wagi czy stanem zapalnym narządów wewnętrznych. Ze względu na powikłania związane z tym rodzajem alergii, najlepiej wykonać badania potwierdzające nieprawidłowości w reakcjach immunologicznych, ponieważ alergia może stać nam na drodze ku ładnej sylwetce i dobremu samopoczuciu. Nietolerancje [...]
Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów. Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]